Βελούδο...ίσως από τα πιο δύσκολα υλικά ραφής!
Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν όταν κόβουμε και ράβουμε βελούδο;
Μυστικό 1ο
Η κοπή του βελούδο είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται ανα μια στρώση.Επίσης , αν κόψετε πατρόν θα πρέπει να κόβονται όλα τα μέρη του πατρόν με τον ίδιο τρόπο (από την ίδια πλευρά και από την ίδια κατεύθυνση)
Για λιγότερο μαρκάρισμα του βελούδο επιλέξτε να το κόψετε μαζί με ριζόχαρτο
Μυστικό 2ο
Το σημάδεμα του βελούδο , χωρίς να το τραυματίσουμε μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:
Είτε με κλωστή τρυπώματος είτε με ειδικό μαρκαδοράκι υφασμάτων που σβήνει με το νερό ή τον αέρα (προσοχή: πάντα από την ανάποδη πλευρά του βελούδου)
**Βρες μαρκαδοράκι σημαδέματος στη σελίδα μας
Μυστικό 3ο
Είναι πολύ σημαντικό μέρος της ραφής του βελούδου η σωστή επιλογή τύπου και νούμερου βελόνας. Εαν ράβεις μεσαίου πάχους βελούδο και σχετικά ελαστικό , επέλεξε βελόνα Νο11 ή Νο12 με μύτη μπίλια για να μην αφήσεις σημάδια στο βελούδο σου.
Εαν το βελούδο σου είναι πιο χοντρό και σταθερό επέλεξε βελόνα Νο14 ή ακόμα και Νο16 -για τις ενώσεις - με ελαφριά στρογγυλεμένη μύτη ή γενικής χρήσης.
Μυστικό 4ο
Μείωσε την ένταση της κλωστής.Για να μην ζαρώνει το βελούδο και να μην χάνεται το γαζί σου , επέλεξε να μειώσεις την ένταση κλωστής γύρω στο 3-4 (με μέγιστο το 9) και να μεγαλώσεις το μήκος γαζιού πάνω από τη μέση
Μυστικό 5ο
Όταν ράψεις με την κλωστή τρυπώματος δυο στρώσεις βελούδου θα πρέπει να είναι καλή με καλή. Προσοχή για να μην γλιστράει η μια στρώσει με την άλλη κατά τη ραφή , επέλεξε το τρύπωμα να γίνει ελαφρώς διαγώνια (όπως φαίνεται στη φωτογραφία)
Μυστικό 6ο
Για καφίτσωμα επέλεξε άριστης ποιότητας μεσαίου πάχους ατσάλινες καρφίτσες , οι οποίες να έχουν μεγάλο μήκος , ειδικά αν το βελούδο σου είναι μεγάλου πάχους. Οι μακριές καρφίτσες θα σε βοηθήσουν πολύ αν κοπτοραπτίσεις στο κάτω μέρος του υφάσματος και θες να ξαναγαζώσεις για να κάνεις το τελικό στρίφωμα.
Μπορείς να βρεις στη σελίδα μας ιδανικές καρφίτσες για βελούδο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα