ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ;

                             


                      Θέλεις λοιπόν να φτιάξεις τα δικά σου ρούχα με βάση απλά και εύκολα πατρόν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις ποιο πατρόν πρέπει να αγοράσεις και από πού να ξεκινήσεις. Πάμε λοιπόν παρέα να μάθουμε απλά βήματα επιλογής και χρήσης πατρόν …αλλά και μυστικά που πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις λάθη!

             Τι ακριβώς όμως είναι ένα πατρόν;

Το πατρόν ουσιαστικά είναι ένας οδηγός (επαναχρησιμοποιούμενος) ο οποίος μπορεί να μας καθοδηγήσει ώστε να μεταμορφώσουμε ένα κομμάτι υφάσματος σε ένα συγκεκριμένο είδος ενδύματος ή γενικότερα κατασκευής. Ένα ολοκληρωμένο πατρόν αποτελείται από τις οδηγίες του και τα μέρη του , τα οποία πρέπει να τα διαχειριστούμε με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην έχουμε περιττή κατανάλωση υφάσματος ή λάθος στην εκτέλεση του πατρόν.



               Πως μοιάζει ένα πατρόν;

Τα περισσότερα πατρόν και ειδικά αυτό που θα ασχοληθούμε εμείς , που είναι ένα βασικό πατρόν για αρχάριο, για να εκτελεστούν θα πρέπει το ύφασμά μας να είναι τσακισμένο στα δύο και τα κομμάτια του πατρόν τοποθετημένα με τη μεθοδολογία που φαίνεται. Παρόλα αυτά σε πιο προχωρημένα πατρόν που μπορεί για παράδειγμα να αφορούν ασυμμετρίες ενδυμάτων τότε μπορεί να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες τεχνικές (διαφορετικές από ένα βασικό πατρόν). Προσοχή αν το πατρόν που επιλέξουμε απευθύνεται σε διάφορα μεγέθη ταυτοχρόνως τότε θα πρέπει να επιλέξουμε τη γραμμή μεγέθους που αντιστοιχεί στις δικές μας σωματικές μετρήσεις!



 


Είδη πατρόν

Τα βασικά είδη πατρόν είναι 3. Το πρώτο είναι τα παραδοσιακά είδη πατρόν από χαρτί τα οποία τα συναντάμε στην αγορά μέσα σε φακέλους όπου στο εξωτερικό τους φαίνεται η δημιουργία , τα μεγέθη και φυσικά η κατηγορία που απευθύνεται (αρχάριος , προχωρημένος κλπ). Στη συνέχεια , υπάρχουν τα ηλεκτρονικά πατρόν τα οποία ως επί το πλείστον τα βρίσκουμε σε μορφή pdf και αφορούν συνήθως μεμονωμένα νούμερα (σε σχέση με τα χάρτινα που συνήθως έχουν περισσότερες γραμμές μεγεθών το κάθε ένα πατρόν).  Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αν ο χρήστης είναι πιο έμπειρος να κατασκευάσει τα δικά του πατρόν και φυσικά να τα προσαρμόσει με πρόβα για το τέλειο αποτέλεσμα!



 

Ξεκινάω με το πατρόν.. τι προσέχω;

Πριν ξεκινήσεις διάβασε πολύ προσεχτικά τις οδηγίες του πατρόν και φρόντισε να αγοράσεις ότι χρειάζεσαι. Μάλιστα πολλά πατρόν προτείνουν συγκεκριμένα είδη υφασμάτων , φερμουάρ , κουμπιών κλπ. Επίσης , δώσε έμφαση στην ποσότητα του υφάσματος που θα χρειαστείς. Μπορείς για ασφάλεια αν είσαι αρχάριος να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα λόγω πιθανών λαθών. Στη συνέχεια πρέπει να παρατηρήσεις τις οδηγίες κοπής και αν το πατρόν σου διαθέτει περιθώρια ραφής και φυσικά να μπορείς να αναγνωρίσεις οποιοδήποτε σύμβολο απεικονίζεται πάνω στο πατρόν (π.χ πένσες , σημάδια σύγκλισης υφασμάτων για σωστή ένωση). Επίσης , αν οι μετρήσεις σου είναι ενδιάμεσα σε διάφορες γραμμές μεγεθών τότε επέλεξε πατρόν που αφορούν ελαστικά υφάσματα για να μπορείς να το προσαρμόσεις πιο εύκολα στο σώμα σου (π.χ πηγαίνες στο πιο κάτω μέγεθος από τις μετρήσεις σου). Τέλος , στο κατάστημα αγοράς υφασμάτων μπορείς να δείξεις το πατρόν σου για να σου συστήσει  το ύφασμα που θα πάρεις αν θα είναι μονόφαρδο ή διπλόφαρδο.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε ένα παράδειγμα περιθωρίων ραφής , πως πρέπει να κόψουμε έξω από την περιφέρεια αυτών και φυσικά στο τέλος τα περιθώρια βρίσκονται εντός της κατασκευής και εξωτερικά της ραφής.






Τι σημαίνουν τα διάφορα σύμβολα πατρόν;



 

 

 Πηγή φωτογραφιών:https://camimade.com/how-to-use-a-sewing-pattern-5-basic-things-to-know-about-sewing-patterns/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΨΑΛΙΔΙ;

1.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΑΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ.

2.ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΧΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ Η ΤΑ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ.

3.ΛΙΠΑΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

4.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗ.

5.ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

1.ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ SERVICE ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ. 2.ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΦΙΡΜΩΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΩΝ.3.Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ .(ΚΟΥΜΠΙ-ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΑ-ΣΤΡΙΦΩΜΑ-ΡΑΦΗ ΦΕΡΜΟΥΑΡ-ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ).4.ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ -ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ SERVICE ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ.5.ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΣ.