Θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ραπτική…από που πρέπει να ξεκινήσω;



Βήμα 1ο
Μαρέσει πολύ η ραπτική….αλλά δεν ξέρω ακριβώς με τι να ασχοληθώ;
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να προσδιορίσεις αν θες να ασχοληθείς με το δημιουργικό-κατασκευαστικό κομμάτι της ραπτικής , όπου εξ αρχής δημιουργείς κάτι νέο ή αν θες να ασχοληθείς με την τέχνη της μεταποίησης.




Είναι δυο κλάδοι αρκετά διαφορετικοί με άλλες απαιτήσεις. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασίσεις βάσει των γνώσεων που ήδη έχεις , αλλά και των γνώσεων που μπορείς να αποκτήσεις μέσω μιας σχολής ραπτικής (μπορείς να παρακολουθήσεις μέχρι και πολύ εξειδικευμένα προγράμματα: π.χ κατασκευή μαγιό)  ή μέσω της εμπειρίας  κάποιου συγγενικού-φιλικού προσώπου.


Βήμα 2ο
Θα είμαι καλή/καλός σε αυτή τη δουλειά …έχω ταλέντο και ικανότητα;
Εάν θες να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση πριν ξεκινήσεις επίσημα την επαγγελματική σου πορεία στη ραπτική , μπορείς να δημοσιεύσεις δικές σου δημιουργίες / μεταποιήσεις στα Social Media (Facebook , Instagram κλπ) και να «αφουγκραστείς» τη γνώμη των φίλων και γνωστών σου.
-Τους αρέσουν οι δημιουργίες σου ή οι τροποποιήσεις που κάνεις σε παλιά ρούχα;
-Τι ξεχωρίζουν στις δημιουργίες σου;
-Σου ζητούν να τους φτιάξεις κάτι αντίστοιχο;
Εάν  λαμβάνεις θετικές αποκρίσεις   τότε σημαίνει ότι  το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό σου θαυμάζει και θέλει να αποκτήσει  τις κατασκευές σου/δημιουργίες σου.


Αν θες να διερευνύσεις ακόμα περισσότερο  αν το ταλέντο σου είναι αρεστό από το ευρύ κοινό -μπορείς να φτιάξεις ένα blog στο οποίο να ΄αναρτήσεις΄ ό,τι φτιάχνεις ώστε να έχεις μεγαλύτερη επαφή και με κόσμο που δεν γνωρίζεις ή να γίνεις μέλος σε ομάδες ραπτικής όπου υπάρχουν μέλη με πολυετή εμπειρία και γνώση που μπορούν να σε αξιολογήσουν , να σε  συμβουλεύσουν και να σε κατευθύνουν!
 


Βήμα 3ο
Πως θα υπολογίσω  πόσα χρήματα χρειάζομαι για να ξεκινήσω;
Η υλοποίηση του ονείρου σου, να ασχοληθείς με τη ραπτική ,θα πρέπει σε αυτό το σημείο να κοστολογηθεί και να  σκεφτείς αν είναι βιώσιμη.



Με τα παρακάτω ερωτήματα μπορείς να προσδιορίσεις τη βιωσιμότητα της ραπτοιδέας σου!

-Με ποιό τομέα της ραπτικής  θες να ασχοληθείς; Τι κόστος έχουν οι  δημιουργίες σου (συνάρτηση κόστους και ποιότητας υλικών);
Θες να ασχοληθείς με τη κατασκευή , την κοπή ή το πατρόν. Θες να ασχοληθείς με την υψηλή ραπτική; ..την κατασκευή μαγιό; Υπολόγισε έναν μέσο όρο που θα σου κοστίζει η κάθε δημιουργία σου-μεταποίηση .Υπολόγισε τυχόν ανατιμήσεις των υλικών-αναλώσιμων σου και φυσικά βάσει 2-3 προμηθευτών σου και φυσικά πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να κατασκευάσεις ή να μεταποιήσεις κάτι συγκεκριμένο (μην ξεχνάς οτι ο χρόνος είναι χρήμα! ).



 -Έχεις αντιληφθεί από τα  Social Media σε ποια τιμή θα μπορούσαν να αγοράσουν τις δημιουργίες σου;
Ρώτα γνωστούς σου και φίλους σου που εμπιστεύεσαι την κρίση σου. Ψάξε παρόμοιες δημιουργίες με τις δικές σου σε τι τιμή πουλιούνται ή ψάξε οι υπηρεσίες μεταποίησης πόσο χρεώνονται-κατά μέσο όρο- στην περιοχή σου!



-Τι εργαλεία ραπτικής θα χρειαστείς για να μπορείς να προσφέρεις επαγγελματικό και άριστο αποτέλεσμα στον πελάτη σου;
Μπορείς να συμβουλευτείς ένα εξειδικευμένο κατάστημα ραπτομηχανών το οποίο να μπορείς να σου προτείνει ακριβώς τα κατάλληλα εργαλεία (ραπτομηχανή, κοπτοράπτη, ποδαράκια , ψαλίδια κλπ) προκειμένου να καλυφθούν σωστά τόσο οι ανάγκες σου κατά την έναρξη του εγχειρήματός σου , αλλά και στη συνέχεια! 


Επειδή η αρχή είναι πάντα δύσκολη μπορείς να ξεκινήσεις ΜΟΝΟ με τα απαραίτητα εργαλεία , προκειμένου να μην επιβαρύνεις πολύ το αρχικό σου προϋπολογισμό .

 Μπορείς να έρθεις στο κατάστημά μας Σουλιωτών 7 Περιστέρι ή να μας καλέσεις στο 2105761100-2105713071 να συζητήσουμε και να σε συμβουλέψουμε για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις και τι θα χρειαστείς ανάλογα με το αντικείμενο που θα ασχοληθείς και τον προϋπολογισμό σου!  


-Θα εργαστείς από το σπίτι ή θα βρεις κάποιον δικό σου χώρο;
Θα πρέπει να αποφασίσεις αρχικά αν μπορείς – από άποψη κόστους – να δημιουργήσεις έναν νέο δικό σου χώρο ή θα περιοριστείς στο δικό σου χώρο! 

Αν ασχοληθείς με το χώρο της μεταποίησης ή της υψηλής ραπτικής σίγουρα θέλεις έναν χώρο για να σε επισκέπτεται ο πελάτης σου και να μπορείς να τον εξυπηρετήσεις και φυσικά να έχεις προσωπική επαφή μαζί του!



-Θα συνεργαστείς με κάποιο άλλο άτομο;
Το κομμάτι της συνεργασίας είναι αρκετά δύσκολο. Από τη μια πλευρά  η ομαδική δουλειά μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα , ακόμα  και να μοιραστούν τα λειτουργικά κόστη. 

Από την άλλη , θα πρέπει να μοιράζεστε κοινό όραμα , να έχετε ξεκαθαρίσει πλήρως τις αρμοδιότητες και τους ρόλους , αλλά και να έχεις διευκρινίσει τους οικονομικούς όρους της συνεργασίας σας (και στα εύκολα και στα δύσκολα!)

-Θα ασχοληθείς με την τοπική αγορά ή θα αποστέλλεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;
Εάν ασχοληθείς και με άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού  θα πρέπει να διερευνήσεις τους τρόπους πληρωμής καθώς και τους τρόπους αποστολής προς τους πελάτες σου!



-Με ποιο τρόπο θα  εξυπηρετείς τους πελάτες εξ αποστάσεως , αν ασχολείσαι με την κατασκευή πατρόν και ρούχου;
Είναι πολύ σημαντικό αν φτιάχνεις  εξατομικευμένα ρούχα να μπορείς να επικοινωνήσεις εύκολα και αποτελεσματικά με τον πελάτη εξ αποστάσεως προκειμένου να πάρει ο ίδιος τα μέτρα του. Πρέπει να τον κατευθύνεις εσύ με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος και φυσικά να μείνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα!
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!! 
ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΨΑΛΙΔΙ;

1.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΑΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ.

2.ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΧΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ Η ΤΑ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ.

3.ΛΙΠΑΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

4.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗ.

5.ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

1.ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ SERVICE ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ. 2.ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΦΙΡΜΩΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΩΝ.3.Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ .(ΚΟΥΜΠΙ-ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΑ-ΣΤΡΙΦΩΜΑ-ΡΑΦΗ ΦΕΡΜΟΥΑΡ-ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ).4.ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ -ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ SERVICE ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ.5.ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΣ.