Ένα πρόβλημα με τις παλαιές μας ραπτομηχανές είναι οτι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα αρκετά ελαστικά υφάσματα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη ραπτομηχανή μας να ράψει τα ελαστικά ;
Βήμα 1ο
Επιλέγουμε βελόνα jersey ή stretch . Η jersey είναι ιδανική για τα ελαστικά και πλεκτά ελαστικά , ενώ η stretch είναι ιδανική για πολύ ελαστικά τύπου λίκρα κολάν.
Βήμα 2ο
Επιλέγουμε κλωστή πολυεστερική ή νάυλον. Ακόμα και αν η μηχανή μας είναι πολύ παλιά προτιμάμε έστω σύμμικτες κλωστές βαμβάκι και πολυεστέρας.
Βήμα 3ο
Αν η μηχανή μας έχει τη δυνατότητα να κάνει ζικ ζακ , τότε επιλέγουμε τη συγκεκριμένη βελονιά αντί του ίσιου γαζιού. Το ζικ ζακ μας θα πρέπει να είναι μικρού πλάτους και μεγάλου μήκους ραφής.
Αν η μηχανή μας έχει μόνο ίσιο γαζί και θέση βελόνας , τότε επιλέγουμε η βελόνα να πέφτει είτε αριστερά , είτε δεξιά και όχι κέντρο. Αν η μηχανή μας κάνει μόνο ίσιο γαζί και δεν έχει θέση βελόνας τότε βάζουμε στο κάτω μέρος του υφάσματος (μεταξύ αυτού και των δοντιών ριζόχαρτο). Βάζουμε μεγάλο μήκος γαζιού και κατά το γάζωμα δεν τεντώνουμε το ύφασμά μας.
Βήμα 4ο
Στη ραφή των ελαστικών μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε :
Walking Foot ή πόδι για ελαστικά ώστε να βοηθήσει στο τέντωμα του υλικού μας κατά τη ραφή και στο καλύτερο στρώσιμο του γαζιού μας.
Βήμα 5ο
Αν η μηχανή σας κάνει ζικ ζακ και θέλετε οπωσδήποτε να γαζώσετε το ελαστικό με ίσιο γαζί , ψάξτε στα αξεσουάρ της παλαιάς ραπτομηχανής σας αν έχετε πλάκα με μικρή οπή (μόνο ίσιο γαζί και όχι ζικ ζακ). Διαφορετικά βάλτε από κάτω ,όπως είπαμε παραπάνω , ριζόχαρτο ή εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας.
Βήμα 6ο
Αν το ύφασμά μας είναι και ελαστικό και λεπτό και γλιστερό , προσπαθήστε να το γαζώνετε με στριφώματα και διπλώματα ώστε να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και πάχος.
Βήμα 7ο
Φροντίζουμε πριν ξεκινήσουμε να έχουμε πλύνει το ελαστικό μας σε θερμοκρασία μέχρι 60 βαθμούς ώστε να έχει την τελική του μορφή κατά τη ραφή.
Βήμα 8ο
Αν το ύφασμά μας έχει τη τάση να ρολάρει στην άκρη του τότε χρησιμοποιούμε σταθεροποιητικό σπρέι (το βρίσκουμε στα supermarket) ή το βρέχουμε ελαφρώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα