ΠΩΣ ΡΑΒΩ ΠΛΕΚΤΟ ΣΤΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ ΜΟΥ

 

Αρχικά , επιλέγουμε ΖΙΚ ΖΑΚ ραφή και ακόμα πιο ιδανικά ελαστική ή  την 3stitch ραφή (ΖΙΚ ΖΑΚ διακεκομένο) . Το μήκος ραφής θα πρέπει να είναι μεσαίου πλάτους και μήκους! Προσοχή όποιο ποδαράκι και αν χρησιμοποιούμε θα πρέπει να πατάει ολόκληρο πάνω στο πλεκτό και όχι να ράβουμε τσίμα στην άκρη ( όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Αρα ράβουμε περίπου ένα πόντο πιο μέσα από την άκρη και ύστερεα ΚΟΒΟΥΜΕ το περιττό ύφασμα. 


Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή όταν θα κόψουμε το πατρόν μας , να έχουμε υπολογίσει στο περιθώριο ραφής το ύφασμα που θα κόψουμε μετά τη ραφή. Φυσικά σε ελαστικά πλεκτά και λίγο έξω να πέσουμε , η ελαστικότητα της ύφανσης θα καλύψει το λάθος μας! 



Η βελόνα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να κατά προτίμηση να είναι Jersey για πλεκτό ή αν το ύφασμά μας εμπεριέχει λεπτές ίνες ελαστικού με λύκρα / spandex ακόμα πιο επιθυμητές είναι η Stretch. Προσοχή αποφεύγουμε στα πλεκτά βελόνες όπως ΔΕΡΜΑΤΟΣ λόγω της τελείως διαφορετικής δομής της!

Πολλές φορές μας ρωτάτε ποια είναι η ιδανική ραφή για πλεκτό. Η αλήθεια είναι οτι επειδή υπάρχουν πάρα πολλά είδη πλεκτού , με διαφορετικές συνθέσεις και πάχη...ο ιδανικός τρόπος είναι να επιλέξουμε μια ΖΙΚ ΖΑΚ ραφή ή ΕΛΑΣΤΙΚΗ και στη συνέχεια να πειραματιστούμε σε ένα κομμάτι από το ύφασμά μας. Αν η ραπτομηχανή μας το γαζώσει επιτυχώς...καλό είναι να ελέγξουμε και την αντοχή στο τέντωμα του ελαστικού πλεκτού (να μη σπάει το γαζί μας).

Προσοχή! 
Αποφεύγουμε στα ελαστικά πλεκτά το ίσιο γαζί 


Η ένταση της κλωστής επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της ραφής του ΠΛΕΚΤΟΥ μας!  
Για πιο λεπτά πλεκτά επιλέγουμε να μειώσουμε την ένταση του ρολογιού (περίπου 2-3) - Για μεσαίου πάχους ρυθμίζουμε το ρολόι μας περίπου στο 4 και για λίγο πιο χοντρά γύρω στο 5.Προσοχή, η ρύθμιση του ρολογιού μας είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη ρύθμιση της σαίτας μας! 


Στα πολύ ελαστικά πλεκτά καλό είναι να διαθέτουμε Πόδι 4πλου τραβήγματος ή ειδικό πόδι για ελαστικά. Με αυτόν τον τρόπο το ύφασμά μας θα τεντώνεται κατά τη ραφή (προσοχή όχι από τα χέρια μας) για να "κάθεται" πιο σωστά η ραφή εντός της ύφανσής του!

Ιδανικά το πλεκτό μπορεί να γαζωθεί με κοπτοράπτη ή τιγγέλι!


! ΚΟΛΠΟ !
Εαν δυσκολεύεστε πολύ να ράψετε ελαστικό πλεκτό , τότε μπορείτε να τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του ένα λεπτό σταθερό ύφασμα (ως επένδυση και σταθεροποιητή) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΨΑΛΙΔΙ;

1.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΑΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ.

2.ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΧΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ Η ΤΑ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ.

3.ΛΙΠΑΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

4.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗ.

5.ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΑ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

1.ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ SERVICE ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ. 2.ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΦΙΡΜΩΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΩΝ.3.Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗΚΑΙ ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ .(ΚΟΥΜΠΙ-ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΑ-ΣΤΡΙΦΩΜΑ-ΡΑΦΗ ΦΕΡΜΟΥΑΡ-ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ).4.ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ -ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ SERVICE ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ.5.ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗΣ ΣΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΣ.