Στο κέντημα στη ραπτομηχανή μας με τελάρο μπορούμε να κεντήσουμε είτε με ποδαράκι κεντήματος είτε χωρίς (μόνο με τη βελόνα). Ρυθμίζουμε την κίνηση του υφάσματος με τη βοήθεια του τελάρου και χρησιμοποιούμε ίσιο γαζί.
Στην πραγματικότητα η ραπτομηχανή μας είναι σαν να κρατάμε ένα μολύβι και ζωγραφίζουμε πάνω στο χαρτί , δηλαδή σε ελεύθερη κίνηση μπορούμε να την καθοδηγήσουμε όπου θέλουμε
Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε να προσέξουμε το τελάρο μας να κινείται άνετα προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μπορούμε να κεντήσουμε χωρίς περιορισμούς. Συνεπώς επιλέγουμε ένα τελάρο που να μας επιτρέπει την εύκολη κίνηση των χεριών μας και αριστερά και δεξιά του.
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ:
1.Τοποθετούμε ένα τελάρο ανάλογης επιφάνειας με αυτή του σχεδίου που θέλουμε να κάνουμε. Προσοχή το σχέδιο μας πρέπει να κεντραριστεί εντός του τελάρου.
2.Αφαιρούμε το ποδαράκι γενικής χρήσης και αφήνουμε ¨γυμνή¨ τη βελόνα ή τοποθετούμε το ειδικό ποδαράκι για κέντημα. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας μας. Το ποδαράκι βοηθάει εξαιρετικά στα απότομα σηκώματα του υφάσματος.
3.Βγάζουμε την πλάκα και τοποθετούμε την ειδική πλάκα κεντήματος ή ρίχνουμε τα δοντάκια με τον ειδικό μοχλό.
4.Βγάζουμε τη σαΐτα και τοποθετούμε την ειδική σαΐτα για κέντημα.Προσοχή εαν δεν υπάρχει σχετικά σαίτα για κέντημα , χαλαρώνουμε λίγο τη βιδούλα τάσης σαίτας για να έρχεται πιο ανεμπόδιστα η κάτω κλωστή.
5.Τοποθετείστε την ειδική βελόνα και κλωστή για κέντημα. Η άνω με την κάτω κλωστή μας πρέπει αυστηρά να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες.
6.Γυρίστε το ρυθμιστή μήκους βελονιάς στο σημείο κάτω από το 1 (μεταξύ 0-1)
7.Θέση βελόνας στο κέντρο
8.Σχεδιάζουμε τα γράμματα ή το σχήμα μας στη ¨καλή¨ του υφάσματος . Αν το ύφασμα είναι λεπτό καλό θα ήταν να τοποθετήσετε από τη κάτω πλευρά του ένα κομμάτι ριζόχαρτο.
9.Τοποθετείστε στο τελάρο το ύφασμα ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ.
10.Φέρτε το τελάρο κάτω από τη βελόνα και κατεβάστε το ποδοφόρο .
11.Ακολουθείστε την εξωτερική γραμμή με μικρή σχετικά ταχύτητα.
12.Κινώντας αργά το τελάρο κάνουμε στενές ραφές ενώ κινώντας το γρήγορα πιο φαρδιές. Όταν θέλετε κάποια πλευρά του σχεδίου να είναι πιο στενή ή πιο φαρδιά από το υπόλοιπο σχέδιο τότε γυρίστε ομαλά και ελαφρά το τελάρο έτσι ώστε να του δώσετε μια μικρή γωνία/κλίση.
ΕΑΝ θέλουμε σχέδια με ανάγλυφη μορφή (π.χ για πετσέτες) τότε κινούμε το τελάτο πιο γρήγορα , αφήνοντας μερικές βελονιές να σκεπάζουν τις προηγούμενες.
ΤΑ 7 ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ:
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΕΔΩ
Τελάρο καλής ποιότητας το οποίο θα μας βοηθήσει στη σωστή κίνηση του υφάσματος.
Ειδική πλάκα που πρέπει να τοποθετήσουμε στη ραπτομηχανή μας έτσι ώστε να καλυφθούν τα δοντάκια και να έχουμε την ελεύθερη κίνηση που απαιτείται στο κέντημα. Σε κάποιες ραπτομηχανές δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε πλάκα κεντήματος αρκεί να κατεβάσουμε με τον ειδικό μοχλό τα δοντάκια.
Ειδικό ποδαράκι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πιο αρχάριες στο κέντημα , αφού συντονίζει πιο σωστά την κίνηση της βελόνας και την επαφή του υφάσματος-τελάρου με το πλατό της ραπτομηχανής μας. Ζητήστε μας το κατάλληλο για τη ραπτομηχανή σας!
Με ειδική βελόνα (embroidery) η οποία διαθέτει μικρή μπίλια και ευρύχωρη τρύπα για εύκολη τοποθέτηση και προφύλαξη της κλωστής κεντήματος. Η παραπάνω βελόνα είναι ειδικού τύπου με ελατήριο και τεφλόν οδηγό για να παίξει παράλληλα και το ρόλο του ποδιού κεντήματος.
Ειδική σαΐτα η οποία θα μας επιτρέψει το σωστό και ελεγχόμενο ξετύλιγμα της κάτω κλωστής.
Ειδική κλωστή η οποία είναι αποκλειστικά για κέντημα. Μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα που θα προμηθευτείτε και το τελάρο.Προσοχή η κλωστή μας να είναι καλής ποιότητας , χωρίς κόμπους και να ξετυλίγεται απρόσκοπτα!
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ
©ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τοποθετήστε το σχόλιο σας στη συγκεκριμένη φόρμα